Bilden är tagen några veckor in i valrörelsen 2010. Ni ser tröttheten mina ögon och en ständigt närvarande telefon i min hand. Den här kvällen hade jag förmånen att styra kampanjbilen mot hemmaplan i Botkyrka. Vi var 19 personer som knackade alla lägenheterna på Albyberget. Vi glömde för en stund rapporterna från Tullinge och Uttran och njöt av att samtala med väljare i ett av våra starkaste områden. Det är ett minne som värmer.

SCB:s senaste väljarsympatiundersökning väckte också ett annat minne från valrörelsen i Botkyrka. Några dagar efter succén i Alby knackade vi dörr några kilometer bort i radhusen i Norsborg. Jag mötte en man med syriansk bakgrund som sa att han var oerhört tacksam för det Sverige som Socialdemokraterna skapat och som välkomnat honom. Nu var han tveksam. Borde inte folk jobba mer? Stöttade vi verkligen hans barns ambitioner att plugga vidare? Gick hans kommunalskatt verkligen till att förbättra välfärden?

Det blev så tydligt. Bilden av vårt parti och misstron, som var en följd av vår oförmåga att formulera en politik för breda grupper, hade nått utanför tullarna och långt utanför de lummiga villaträdgårdarna. Den senaste SCB:n förstärkte den bilden.

P.s 1 Socialdemokraterna fortsatte att styra i Botkyrka tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet efter valet 2010. Vi har tillsammans 32 av 61 mandat i kommunfullmäktige.

P.s 2 I SCB mätningen i maj fick S 49,9 % i gruppen utrikes födda. I senaste SCB mätningen i november fick S 41,4 % i samma grupp. 

Annonser